1– Özgüven
Özgüven insanın kendine olan güveni olarak tanımlanır. Kişinin varoluşunu tamamlaması için gerekli bir basamaktır. Gereksiz özgüven kişiyi sıkar. Ve onu uzaklaştırır. Dozunda özgüven ise insanı ön plana çıkarır. Özgüven kazanmak için farklı insanlarla konuşulmalı onlarla muhabbet edilmelidir. Ayna karşısında denemeler yapılmalıdır.
2– Genelkültür
Genel kültür insanı özellik bakımından donatan bir kazanımdır. Çok fazla bilgi muhabbeti boğar ve konuyu dağıtır. Gerekli yerde ve zamanda ortaya çıkarılan bilgi kömürlerin arasındaki elmasa benzer, değerli ve özeldir. Kişiyi yüceltir, saygın biri haline getirir.
3 – Ses tonu
Ses tonu iyi ayarlanmalıdır. Ne çok yüksek ne de çok alçak konuşulmalıdır. Karşıdaki insanın duyabileceği bir ses tonu ayarlanmalı gerekli yerde ses yükseltilip alçaltılarak dikkat üzerinde toplanmalıdır. Ses tonunu kontrol etmek için sesli kitap okuma etkinlikleri yapılabilir. Veya tiyatroya başlanmalıdır.
4 -Konu
Konular ortamın durumuna göre seçilmelidir. Konudan konuya hızlı geçilmemeli ya da ayni konu üzerinde fazla konuşulmamalıdır. Güncel sohbet konuları açılmalı insanı sıkan ya da geren konulara pek girilmemelidir. Konu aktif tutulmalıdır. Sapmalar yaşanmamalıdır.
5 – Giyim
Giyim kuşam, gerek bir ortamda girerken gerek te bir insanla tanışırken önemli bir faktördür. Kişisel bakımına ve giyimine önem göstermeyen kişiler dikkat çekmezler. Ve ortamda fark edilmezler. Fazla renkli ve alakasız kıyafetler dikkati kişinin üzerinden alır. Fakat aynı tonda ve uyumlu renkler göze batmaz ve insanı hoş gösterir. Modaya uygun ve kişinin kendine özgü tarzı her zaman takdir edilir.
6- Kitapokumak
Kitap okumanın dil gelişimine ve sosyal yaşantıya katkısı tartışılmaz bir gerçektir. Kitap okuyan her insan girdiği ortamda kendini belli eder ve konuşmayı etkili bir şekilde sürdürür. Bu madde genel kültüre de katkı sağlamaktadır. Farklı konu ve kültürden kitaplar gelişimi etkiler, ufuk genişletir.
7 – Sosyalleşme
Girilen her ortamda insanlarla iletişime geçilmelidir. Genel konulardan bahsedilmeli onlara sorular sorulmalı ve onların soru sormasına olanak verilmelidir.
İnsanlar bir yere davet edilmeli ve davet edilen yerlere gidilmelidir. Muhabbeti aktif tutmalı sessiz bir ortam oluşturulmamalıdır.
8 – Dinlemek
İyi bir konuşmacı olmak dinlemekten geçer. Karşıdaki kişi dinlenmeli ve izlenmelidir. Jest ve mimiklerine önem göstermeli ve geri dönüt verilmelidir. Dinlemek düşünmeye fayda sağlar, fikirlerinizi sağlam ifade etmenize imkân verir.
9 – Samimiyet
Samimiye her muhabbetin olmazsa olmazları arasındadır. İnsanlar samimiyetten ve sıcakkanlılıktan hoşlanırlar. Gülümseme insanı bir adım öne çıkarır ve güzel gösterir. İnsanlar samimiyetsiz konuşmalardan sıkılır ve kendilerini bu tür insanlardan uzak tutarlar.
10 –Kenditarzınızıoluşturun
Tüm bu maddelerden kendinize en yakın olanı seçip kendinize özgün bir şekilde kullanın. Gücün kendi içiniz de olduğunu unutmayın ve özünüzü kaybetmeyin.